Saturday, November 27, 2010

gubahan tembikai oleh puan ibu :)

bunga apakah? :p

hellosSs!! :p
hari ni saya belajar satu benda baru.
cara menggubah buah tembikai.
actually, puan ibu diminta untuk menggubah buah masa kenduri kahwin puan jiran.
selalunya puan ibu suka buat bakul je.seperti ini.


tapi kali ini puan ibu nak try lain sikit.
jadi lepas lunch tadi, operasi pun bermula.
saya? pasti ta ketinggalan.menyebok sama lahh! :)
expert tak saya?HAHA.
ok tak?

haaa..cantik tak cantik tak??(ala ala Eric Leong dalam Casa Impian)
maybe kurang kemas, tapi untuk first trial rasanya ok je kott.kann?
haha. masuk bakul angkat sendiri.
PRACTISE MAKES PERFECT! :)
and last but not least, selepas habis ukir bentuk bunga, puan ibu dapat idea baru pulakk.jadi selepas digodek godek, inilah hasil terakhir kami.
agak agak apa terjadi lepas ni?

lepas dah puas hati, isi tembikai dikorek menggunakan scoop supaya kelihatan comel berbentuk bulat bulat :)
*sekarang, isi tembikai dah habis tapi puan ibu kelihatan berat hati dan sayang nak buang pulakk.maklumlaa hasil kerja sendiri.faham faham :p

6 comments:

miss3 malas sign in said...

waaa..... shantek sgt2.... pandai nye puan ibu dan anaknya.. kreatif btl... tahniah3

saya gadis baek :) said...

cantek kew??
haha..thx!
*bgge laa jugak even tlg skit je..haha

fara keyla said...

cantekk la gile!!
agk malu dan sedikit tercabar serta iri hati melihat gmbr2 ni..
ouh~
even ak pn x expert nk wt cm ni taw x?!
ni spe yg amik culinary sbnrny ni??
haish..malu nye teman rase.. =_="
sokey laa..t bley ko turun kn ilmu kt ak kn? hee~

saya gadis baek :) said...

hehe.
xde laa hebat sgt pn..
cubaan main main je..haha.
xpe2 nti dtg sni kte maen gubah gubah lg ek?
:)

Anonymous said...

sis,cuba tnya ibu sis kl nak buat bakul buah tembikai nih utk hantaran ok ker,selain mkn beradap?kl bole cara nak keringkan lpas scoop isi brapa hari nak jemur?atau mmg x bole jemur,n sesuai utk mkn beradap jer?ce citer ce citer.tq

izzatizamburi :) said...

sbnrnye, gubahan2 buah ni sangaaaat sesuai utk makan beradab je. sbbnye buah kan, bahan basah. kurang sesuai nak buat hantaran melainkan jarak rumah pengantin dgn tmpt gubahan tu dekat. maybe dalam 1 tau 2 jam. sbb takut kulit buah belah dalam jadi berair, isi jadi terlalu kering and bau masam bila exposed to air terlalu lama. tq ;)