Sunday, February 27, 2011

whatevahhh they are ! updated is enough :D

salam..
eh silap, dah tak boley cakap salam je..
-ASSALAMUALAIKUM-
salam sejahtera, salam satu malaysia ! wah, semangat giler aku ! :P

since kebelakangan nih aku dah semakin busy, so macam takde bende sangat yang aku boleh tulis kat blog nih. well, takpe buat yang mane dan sudah! kan kan? :D
erm, actually aku dah lame nak upload gambars nie kat blog.
tapi tak sempat. yela kan, asek saket memanjang. ok fine antibody saye memang lemah! :(

actually, last week tak last week sangat lah,lebih sikit, me and para peminat telah berjaya mendaftar diri sebagai cikgu rempits bertauliah. heh? ade ke? whatever.
naek motor dalam jangke mase yang panjang adalah satu pengalaman yang PERGGHHHHH!padahal datang umah orang nak makan malam je pun. kecoh ! :P
disebabkan aku baru elok demam time tuh, so secara kejamnya aku tak dibenarkan membawa motor. okkay, aku terima, aku tahu korang sayang aku :D

HAHA. klaka asenye saye duduk di belakang ! :P
okayy, perjalanan mengambil mase selama 45 minit dari IPDA ke umah cik syuda.kebas pungkok aku dok belakang uh ! tapi takpe, dengan pemandangan sawah padi yang gilos kontang cantek, aku suke !heeee :D
then malam tuh, kitorang prepare dinner same same. best gilerr !
tudiaaa..cikgu milah tengah potong buah pun, dan lagi buat PLISS.
 TAKE NOTE : kat umah cik syu, tak panggil peace, tapi pliss ! (cetusan idea anak anak buah beliau )

sebelum melahap makanan malam tuh, sesi bergambar oleh cikgu cikgu ni pun tak ketinggalan.
plisss ! :)
ohh, cikgu lin takde la! oke oke, kami bagi penghargaan. satu cikgu, ramai ramai murid..
taraaa!!! :)
yeayy, cikgu lin mesty seronok kan?HAHA.


apepun..yang paling best makan malam hari tu memang terbaek lah! especially....

ikan bakar ! yummy !! :D

konon konon menghidang..padehal..'aishhh,lambat lagi ke boley makan nih...' hehe jangan marah :P

thanks banyak banyak untuk cik syu sefamily ye. walaupun tekak aku belum rase nak makan sangat mase tuh, tapi disebabkan jarang dapat, aku tibai jugak sampai nak termuntah!overr.


tapi tapi tapi, ade satu incident yang jadi kat kami mase otw balek ke IPDA..HAHAHA..okeyy kelakar. bile bile aku crite pulak ye? tak janji.hehehe..

lastly, nak bagitau u olls. aku akan start busy minggu nih. wahh, ala ala bussineswoman gitu !
bukan, actually minggu assignment dah bermula. tambah pulak next week batch aku (tak semua) akan ke kem Bina Insan Guru (BIG)..next weeknye lagi, cuti seminggu tapi kena siapkan assignment yang sangat bertimbun..next weeknye lagi kne attend Pengalaman Berasaskan Sekolah (PBS)..next weeknye lagi kena wat report macam macam..next weeknye lagi...SUDAH !!!boley giler aku nak senaraikan semue. 

so, korang tak payah tunggu pengupdatean blog aku okeyh!tapi korang selalu laa update. aku bace setiap entry korang tahu? cewah cewah, nak cakap laa aku tak lupe kawan .heee :D

haishh, panjang betul entry kali ni. penat pulakk. okey la gottago ! daaa! eh lupe.
assalamualaikum :D

Saturday, February 26, 2011

yeahh! saye dah berjaya!



u olls u olls!!!
dengan rasminya aku dh deactivate my FB account!
wahh, puas hati akuh! :P


actually, kali nie aku dan para peminat yang laen pun memang dah plan nak deactivate FB beramai-ramai untuk seminggu !
wuishhh!aku sahut cabaran ! macam tak caye ! :D
tapi, aku plan nak deactivate lame sikit kot. tengok la itupun kalau TAHAN !hehe :D
*cehh, dah macam hape je :)


so, kawan kawan yang bace nih, jangan ingat aku block korang pulak taw!
NO NO..takkan la aku nak block korang. aku kan sayang korang ! heeee :D


okey la okeyy la. nak siapkan assignment ! bubbyyyee !! :)

^_^"

Sunday, February 20, 2011

suke..suke sangaaaaaaaaaaaaaat ! xD



diam ah kau !
sukeee...nak sangaaaat.ngeeee :D
gila punya orang !
memang giler...suke sangaaaaat :P
ini mau ?
takmo itu...suke sangaaaaat!nak jugee nak jugeee !


*apsal korang layan entry merapu ni? maaf bazir mase anda. *_*

Saturday, February 19, 2011

im so HOT ! hehehe.


mesti korang macam
'eeeuuuwww gilew dy ni ! '
kan?hehe.
actually, kali ni aku nak cite pasal perubahan cuaca yang memang 'ohhhtidak! panas betul' sekarang nih.
bukan nak kate aku HOT macam korang korang pun :D

tu ! nampak tak? giler panas okkay..
kalau siang, memang aku prefer duduk diam dalam bilik.mane tak nye, dok dalam pun rase bahang, ape lagi kalau nak merayau kat lua tuh..tak lalu den..

okeyy..abaikan kain kain yang disidai :)

nak tengok gambar pun, ase mcm nak kecikkan mate. panas wok !

haihhh. lagi la pulak aku duduk kat kedah ni. memang terbaek wokkk !
tapi panas panas pun, aku still boleh adapt. alhamdulillah.
cume tu la..kena hati hati sikit bile cuace camni..
salah care sikit, mula la demam lah ape lah..
so,,

sila update bekalan air anda selalu ye..

untuk pastikan kita sihat,,banyakkan lah minum ayaq na... :D
takpe kena g toilet selalu, jangan kena gi hospital kena masuk air sudah! hihi :P

okey la okey la. perlu ke toilet sudaaaa.. TATA ! :)

Friday, February 18, 2011

6 days more, im free of 'P'

pejamcelikpejamcelik.
eh eh aku dah nak masok 20 tahun la!
'ibu, anakmu ini sudah DEWASA ! :P'
andd..
eh eh aku dah nak dapat lesen hakiki lah!
'wahh, bangge bangge ! =8'
hehehe :P



tu lah, sape kate amik lesen awal tu satu kerugian ?

"budak lagi kot,,relax lahh."
"takpe, nanti cuti sem boleh buat.."

NO NO NO. lagi lame kamu tunggu, lagi payah.

1. nanti gi kelas taklimat pasal lesen, ngan budak budak lepasan sekolah. dah la tak kenal. dorang pulak bajet bagus je. sebab ape aku tahu? sebab mase aku gi taklimat dulu pon ade sorang abang nih baru nak amik lesen jugeeee.cerite seterusnye, lu pikirlah sendiri..hehehe :D
2. kalau lepas SPM, sah sah la tengah menganggur. mase yang ade memang heaven digunakan untuk ape saje. so, dari nak tunggu mase dah sambung belajar, kan payah. silap silap, tempoh untuk lesen L dah tamat sementara belajar kat U. satu hal pulak kene pergi JPJ, renew lesen.


so kepada ibu ibu bapak bapak di luar sane, galakkan lah anak anda amik lesen awal. kalau dalam tempoh P, pelbagai perkara terjadi ( accident, kena saman, terlanggar pagar rumah orang, jatuh motor ), TAKPE, biarkan. anggaplah tu sume pelajaran untuk mereka. okayy? :D

anak anak pulak boleh jawab macam ni.
"takpe lah mak, kalau tak buat salah bukan la belajar namenye..."
hehehe.. :P

okkay, gottago. BABAI ! xD

Monday, February 14, 2011

14 februari .



bila sebut 14 februari confirm confirm laa korang tahu kan?
muslim takkan sambut.
tapi ade jugak ape, yang xreti tuh, tarikh nie jugak laa dianggap special.
konon konon nak appreciate kekasih. ahhh, takde maknenye sume tuh.

tapi bagi aku, 14 februari aku tak sambut.
tapi aku akan ingat sampai bile bile.
kenapa? sebab pada tarikh nie jugakk la, juga kebetulan pada hari isnin macam tahun ni,
kekasih hati aku tinggalkan aku dan family buat selamenye .

masuk tahun nie, dah 11 tahun kami berpisah.
tapi takpe, kekasih aku ade tinggalkan hadiah yang paling berharge untuk aku, abang besar, abang kecik, kakak, adek besar dan adek kecik..which is our beloved puan ibu !
 
puan fidah saye..heee :D
 
sepanjang 11 tahun, dah macam macam perkara jadi kat aku dan family.
tapi alhamdulillah, setakat nie semue masalah, puan ibu dapat handle dengan jayanya ! 
aku salute springggggg dengan puan ibu :)
macam macam kerenah kami enam beradik, tapi puan ibu tak pernah sikit pun buat kami rasa kekurangan.
makan nasi lauk air? sorry, memang tak pernah. paling cikai pun nasi lauk telur dadar tambah pulak dengan kicap. sedapp kot! :P

demi ALLAH, aku nak jadi setabah puan ibu.
kalau aku dan kekasih tak berpisah lagi, mesti dia suka dengan jalan yang aku pilih sekarang.
ke arah mase depan yang mewarisi profesion kekasih dan puan ibu.
ye, kekasih saye bekas cikgu Matematik. puan ibu pulakk masih bergelar cikgu English :P 

"ayah, adeq janji. adeq, abg, abg ijat, kakak, syera dan nana akan jadi anak yang baek. kami akan jage hadiah yang ayah tinggalkan untuk kami sebaek baeknye sehingga akhir hayat kami..insyaAllah.."
;)

aku ingat lagi mase kecik kecik dulu, aku selalu berdoa.
"ya allah, kau bagilah ayahku masuk ke dalam syurga."
tapi bile dah besar sikit, aku dah pandai susun ayat bia nampak cantek sikit. hehe :D

al-fatihah untuk kekasihku,
..ayah..
MOHD ZAMBURI BIN ISMAIL

...........................................................................................................


Saturday, February 12, 2011

why am i called 'adeq' at home.


bila aku cite pasal family kat kawan kawan, ramai yang tanya.
"eh, kau anak bongsu ke? kenapa panggil 'adeq' ? "
kalau 80 kali aku cite, 80 kali la aku kena jawab soalan yang same. tapi takpe. ak jawab je. kalau tak sabar, dah lame rakam. bile orang tanya, aku akan tekan PLAY button. hehe :D

dan sekarang, aku akan jawab soalan soalan tue secara rasminya. ececewahhh :P

abang besar, kakak, AKU, sepupu, abang kecil :)

actually macam ni. jarak antara adek badek, just aku dengan dengan adek besar yang paling lame. so, sejak tahun 1991 sampai 1995, panggilan 'adek' tu memang dah macam sebati je dalam diri. tiba tiba dapat tahu, puan ibu nak bagi adek baru. mula- mula my late daddy memang dah cakap.
"okeyy anak anak, start from now, dah xboleh panggil 'adeq'..tapi panggil 'kakcik'...."

dengan sepupu sepupu sayanggg!  ye,,saye yang macam abu bakar ela tu ( baju putih ), adek besar yg tengah duduk atas kereta.HAHA.

nak dijadikan cite, awal awal adek besar bukak mate lihat dunia, boleh tahan la sana sini aku dengar abang kakak aku semangat panggil kakcik itu kakcik ini. aku pun semangat laa. ade panggilan baru la katekan :)
tapi bile dah lame lame, ak pun tak tahu kenape. bukan je abang kakak aku yang panggil aku 'adeq' balik, tapi dengan puan ibu sekali panggil aku 'adeq'. aku pun okeyy jela. sebabnye lagi biase kot :D

tau tau 4 tahun lepas tu dapat pulak lagi sorang adik which is my adek kecil. andd sampai sekarang satu family panggil aku 'adeq'. even adek besar n adek kecik pun kadang kadang, jadi kurang asam ngn aku.
"kakcik, tlong amikkan brg tuh kejap."
bile aku takde respon and buat slumber, mereka akan kate
"weii adeq, bak r bnde tu kejapp! "
*cehh, siot je kan ?

so, itulah kisahnyee. so lepas ni, sape tnya lagi, aku akan bagi link post dalam blog ni pulak. boleh? hehe :P

*kalau laa aku memang bongsu dulu, mesty aku jadi maksu kan? comel betul. HAHA. pon boleyyy! :D

dah dah. ohh lupe ! alhamdulillah , finally letak jawatan jugakk orang tua mesir tu yee :P

Friday, February 11, 2011

kurasakan..seperti hidup semula.. :D

tajuk wajib over. 
tapi  macam la kau tak tahu kan? tu lagu dalam cerita cuti cuti cinta . alaa yang ade incik farid kamil c handsome tuhhh :P
okkay. enuff. well, sorry guys! lame tak hapdet blog !
im sory im sory im sory im sory im sory! 
ecececeh..macam inianwarhadi laa pulak! heeee. sure u guys pon tengah syok follow video video beliau kan? fyi, dy pun a loading teacher taww! same profesion ngan i you! jangan jelessss! :D


okeh okeh. suke sangat cakap banyak. ce citerr je nape dah lame tak hapdet blog. kann senang! :)


actually u olls, start isnin lepas i demam. yelaa, baru balek dari selangor kan. ate..biaselah tu..bila dah demam, cik asmaradana pon seronok laa. dapat member, dy pon sibuk la berkenalan dengan cik sulesume. so, lepas pergi hospital dengan cik arisya, cik melah dan cik azie, dapat laa dessert tambahan untuk setiap kali waktu makan. ohh, banyak gile sekali telan! tapi demi sihat, ececewahhh aku pun makan jela :D

macam nak termuntah okeyy!

haaa..amacam? banyak ke tak? bagi aku banyak laa jugak!
ubat asthma, demam, selsema, batuk, antibiotik and ntah hape ntah lagi..
tapi sekarang, berkat ketidakdegilan aku supaya makan ubat mengikut arahan doktotttt, aku sudah kembali sihat wal'afiat dan dapat berblogging semula ! yeayyy ! :D

okey la okeyy la. nak layan video anwarhadi lagi. babai ! xD


Saturday, February 05, 2011

dan bila esok, kita kan bertemu kembali :P



for instant.
.TRANSNASIONAL BUS
.0930 am
.with cik keyna
.klang to jitra

pray for our safety k ! :D


Friday, February 04, 2011

bravo bravo !! welcome sista ! :D



hello hello mami polo !
-ASSALAMUALAIKUM-

excited nak tulis nih :PP
okehh, macam yang u olls tahu kann, 3 feb lepas my 1 st bro got married. oOops! kawan kawan, jangan salah faham yee. abang saye baru nikah. majlisnye insyaallah bulan 5.haa, mase tue, korang datang berbas bas pon takpe! aku galakkan! *tapi kalau iye nak buat, sile laa cakap dulu yee. takut tak cukup stok!haha ^_^

btw, aku malas nak cite panjang panjang. korang tengok la gambar dulu yee :D

okeyy. ni bukan pengantin. ni tuan blog ! :P
peminat yang berjaya bergambar ngan aku ! HAHA. bajettt! :D
 
cucu mithali bersama 'embah' :P
yarhh! pengantin yang sedang dupdapdupdap :) ..sekali lafaz dan SAH! :P
puan ibu sudah tacing. anak sulung dah lepas. lima lagi ada..hehehe :D
-family berwajah baru-
 erm, kenape bahu aku macam senget? jawab ! aku pun tak tahu. ABAIKAN :D

my two heroes :D
 actually i got three heroes. siape? teka laa! opkoz laa my late daddy :D

yeahh! ternyata aku memang pendek!haish~
 so? dah tuhan ciptakan aku macam ni. aku redha..hehe :P

itu saya dan puan ibu yee! nak saye?jumpe puan ibu dulu!HAHA tak blahh!
okeyh. dats all 4 today :P
kawan kawan yang laen, nanti majlis sile datang ye! gottago! baibaitatalala :D





Tuesday, February 01, 2011

kelas bahasa :)



haaaasyom!!!haaaaasyom!!!haaaaasyom!!
haih..berhabuk dah blog nih! baru bape hari tak update! heee~
over kann? memang pun! :P

haha, kalau cakap pasal bersin bersin ni, waktu mude mudi dulu tak sebut haaaasyom! tapi sebut haaaasyim!
pastue, pandang kat membe sebelah yang namenye faridah hasyim!kwangkwangkwang!! sengal je..pastu mmbe HOT je pandang aku . heee :D


eh dah dah, bukan pasal tuh nak citer kat u olls.. ari nih, gue mau ngajain kamu 2 perkataan yang perlu diambiltahu oleh penduduk belah selatan..cukup la 2 je, nti kau lupe pulakk! :)
pasal words nih, yang kat belah selatan maksudnye laen, belah utara pun memang lain. 

ready murid murid? go!!!!


1) haram.
-harap maklum yee. word ni tak boleh atau memang kurang sopan digunakan di kawasan utara ! y? sebab, bagi dorang, word nih memang perghhh punye kurang ajar !it's something like 'cilakak', 'sial', or any words yang memang kaw kaw punye lahh!
contoh penggunaan
      selatan => haram means macam 'takde maknenye..'
cik tipah : eh, rajin betul budak tu ye, tiap pagi ikot maknye ke pasar.
cik bedah : hmm, untung lerr..kalau anak aku, haram nak bangun pagi pagi nie..

      utara => haram means 'betul betul teruk ah taraf someone uh..'
budak nakal : kau ni! memang haram betol la!!!

* okeyy faham? so lepas ni adik kakak abang makcik pakcik yang nak ke utara, jangan la gune word ni yee..tak pasal kene pangkah ngan orang utara..hehe..andd next is..

2)burit (maaf agak kotor. tapi ini ilmu okeyy. )
-kalau ikut bahase aku, burit means tempat keluar uut uut korang tue..bukan yang depan. tapi yang belakang. tapi bagi orang utara dan pantai timur burit means kemaluan perempuan ! so, beware lah of diz word ye!

frankly speaking, mase aku form 5 dulu memang inilahh perkataan kegemaran aku! giler punye favourite kott! haha macam hape je..kira macam bagi aku, burit ni means 'pale otak ko' or something like that laa. 
bila dah terbiasa, kau paham paham je lahh kan, confirm tersebut punye kau g mana pun.

nak dijadikan cerita, aku dapat belajar kat Kedah. niat hati takmo sebut dah benda tak senonoh, tapi apakan day. bila satu hari aku TERsebut, membe utara pandang tak puas hati je. aku relax jela. lepas dah agak banyak kali aku TERulang cakap word tuh, adelaa sorang membe utara ni berkongsi maklumat. gilerrr! terkejut kot bile dapat tau maksud perkataan tuh. HAHA. anddd kesimpulannya sampai sekarang aku dan cik keyna akan sedaya upaya, try our best tak cakap perkataan tu lagi !huh.. naye laa jawabnye kalau terlepas kat orang tua dari utara! reject jadi menantu ! hehehe :D

okey okey ! kelas vocab untuk hari ni TAMAT. if u guys ade lagi word yang nak share, boleh la tinggalkan komen yee :P

*psst psst ! abang besar nak nikah khamis nih ! wahh! semangat aku ! :D

b a b a i ! xD
-assalamualaikum-