Tuesday, February 01, 2011

kelas bahasa :)



haaaasyom!!!haaaaasyom!!!haaaaasyom!!
haih..berhabuk dah blog nih! baru bape hari tak update! heee~
over kann? memang pun! :P

haha, kalau cakap pasal bersin bersin ni, waktu mude mudi dulu tak sebut haaaasyom! tapi sebut haaaasyim!
pastue, pandang kat membe sebelah yang namenye faridah hasyim!kwangkwangkwang!! sengal je..pastu mmbe HOT je pandang aku . heee :D


eh dah dah, bukan pasal tuh nak citer kat u olls.. ari nih, gue mau ngajain kamu 2 perkataan yang perlu diambiltahu oleh penduduk belah selatan..cukup la 2 je, nti kau lupe pulakk! :)
pasal words nih, yang kat belah selatan maksudnye laen, belah utara pun memang lain. 

ready murid murid? go!!!!


1) haram.
-harap maklum yee. word ni tak boleh atau memang kurang sopan digunakan di kawasan utara ! y? sebab, bagi dorang, word nih memang perghhh punye kurang ajar !it's something like 'cilakak', 'sial', or any words yang memang kaw kaw punye lahh!
contoh penggunaan
      selatan => haram means macam 'takde maknenye..'
cik tipah : eh, rajin betul budak tu ye, tiap pagi ikot maknye ke pasar.
cik bedah : hmm, untung lerr..kalau anak aku, haram nak bangun pagi pagi nie..

      utara => haram means 'betul betul teruk ah taraf someone uh..'
budak nakal : kau ni! memang haram betol la!!!

* okeyy faham? so lepas ni adik kakak abang makcik pakcik yang nak ke utara, jangan la gune word ni yee..tak pasal kene pangkah ngan orang utara..hehe..andd next is..

2)burit (maaf agak kotor. tapi ini ilmu okeyy. )
-kalau ikut bahase aku, burit means tempat keluar uut uut korang tue..bukan yang depan. tapi yang belakang. tapi bagi orang utara dan pantai timur burit means kemaluan perempuan ! so, beware lah of diz word ye!

frankly speaking, mase aku form 5 dulu memang inilahh perkataan kegemaran aku! giler punye favourite kott! haha macam hape je..kira macam bagi aku, burit ni means 'pale otak ko' or something like that laa. 
bila dah terbiasa, kau paham paham je lahh kan, confirm tersebut punye kau g mana pun.

nak dijadikan cerita, aku dapat belajar kat Kedah. niat hati takmo sebut dah benda tak senonoh, tapi apakan day. bila satu hari aku TERsebut, membe utara pandang tak puas hati je. aku relax jela. lepas dah agak banyak kali aku TERulang cakap word tuh, adelaa sorang membe utara ni berkongsi maklumat. gilerrr! terkejut kot bile dapat tau maksud perkataan tuh. HAHA. anddd kesimpulannya sampai sekarang aku dan cik keyna akan sedaya upaya, try our best tak cakap perkataan tu lagi !huh.. naye laa jawabnye kalau terlepas kat orang tua dari utara! reject jadi menantu ! hehehe :D

okey okey ! kelas vocab untuk hari ni TAMAT. if u guys ade lagi word yang nak share, boleh la tinggalkan komen yee :P

*psst psst ! abang besar nak nikah khamis nih ! wahh! semangat aku ! :D

b a b a i ! xD
-assalamualaikum-

5 comments:

[S 0 y A][G 0 r g E 0 u S] said...

segan wei,,kalokite malu,,tp dorg malas

mila lalola~ said...

baguss anak murid cikguu nie.. IMY! <3

saya gadis baek :) said...

soya gorg : segan? haha. aku pernah kene segan ngn kwn aku, tapi aku rilex je..sebab tak paham! hwahahaha! :D

mila lalola : heee..blaja dari tok2 guru belah utara la ni! heee :P
imy too ! :D

[S 0 y A][G 0 r g E 0 u S] said...

ha lagi kopek wei,,hahhahaha,,ni sume lain,utare lain,timur lain,,selatan pon lain

saya gadis baek :) said...

HAHAHHA..aku tawu gk yg nih!
tp mali nk publish ohh ^_^'