Saturday, February 12, 2011

why am i called 'adeq' at home.


bila aku cite pasal family kat kawan kawan, ramai yang tanya.
"eh, kau anak bongsu ke? kenapa panggil 'adeq' ? "
kalau 80 kali aku cite, 80 kali la aku kena jawab soalan yang same. tapi takpe. ak jawab je. kalau tak sabar, dah lame rakam. bile orang tanya, aku akan tekan PLAY button. hehe :D

dan sekarang, aku akan jawab soalan soalan tue secara rasminya. ececewahhh :P

abang besar, kakak, AKU, sepupu, abang kecil :)

actually macam ni. jarak antara adek badek, just aku dengan dengan adek besar yang paling lame. so, sejak tahun 1991 sampai 1995, panggilan 'adek' tu memang dah macam sebati je dalam diri. tiba tiba dapat tahu, puan ibu nak bagi adek baru. mula- mula my late daddy memang dah cakap.
"okeyy anak anak, start from now, dah xboleh panggil 'adeq'..tapi panggil 'kakcik'...."

dengan sepupu sepupu sayanggg!  ye,,saye yang macam abu bakar ela tu ( baju putih ), adek besar yg tengah duduk atas kereta.HAHA.

nak dijadikan cite, awal awal adek besar bukak mate lihat dunia, boleh tahan la sana sini aku dengar abang kakak aku semangat panggil kakcik itu kakcik ini. aku pun semangat laa. ade panggilan baru la katekan :)
tapi bile dah lame lame, ak pun tak tahu kenape. bukan je abang kakak aku yang panggil aku 'adeq' balik, tapi dengan puan ibu sekali panggil aku 'adeq'. aku pun okeyy jela. sebabnye lagi biase kot :D

tau tau 4 tahun lepas tu dapat pulak lagi sorang adik which is my adek kecil. andd sampai sekarang satu family panggil aku 'adeq'. even adek besar n adek kecik pun kadang kadang, jadi kurang asam ngn aku.
"kakcik, tlong amikkan brg tuh kejap."
bile aku takde respon and buat slumber, mereka akan kate
"weii adeq, bak r bnde tu kejapp! "
*cehh, siot je kan ?

so, itulah kisahnyee. so lepas ni, sape tnya lagi, aku akan bagi link post dalam blog ni pulak. boleh? hehe :P

*kalau laa aku memang bongsu dulu, mesty aku jadi maksu kan? comel betul. HAHA. pon boleyyy! :D

dah dah. ohh lupe ! alhamdulillah , finally letak jawatan jugakk orang tua mesir tu yee :P

No comments: